Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020


 το κοριτσάκι που στολίζει τα σύρματα είναι ένα έργο του street artist P 183 (Pavel). γκράφιτι έργα του βρίσκονται διάσπαρτα στη Μόσχα.


Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2020

η αγάπη ειναι για  να είναι δίπλα και μέσα στον άνθρωπο,αρα για καλό.

ετσί και η αγάπη μου ειναι δίπλα σε σένα και μέσα στην ψυχή σου.

Ευαγγελία Σιαρβαλή



Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

 τα μάτια σου στα μάτια μου

και η καρδιά μου στην καρδιά σου,

τα μάτια μου στα μάτια σου

και η ψυχή σου στην ψυχή μου.

Ευαγγελία Σιαρβαλή



  Ηρακλής Πουαρώ (γαλλικά: Hercule Poirot) χαρατήρας της αστυνομικής λογοτεχνίας  που δημιουργήθηκε από την Αγκάθα Κρίστι και έχει το ρόλο του ντετέκτιβ σε 33 μυθιστορήματα και σε περισσότερα από 50 διηγήματα που δημοσιεύτηκαν στο χρονικό διάστημα 1920-1975.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

 το κακό δυστηχώς υπάρχει! 

εμείς,πρέπει να το πιάνουμε απο εκεί που πρέπει

 και να το στέλνουμε εκει που του πρέπει.

Ευαγγελία Σιαρβαλή




 

 Ονειροπαγίδα...

«Ονειροπαγίδα» ονομάζεται η φωτογραφία του Ντάνι Σεπκόφσκι, και πήρε το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία Φύση από το περιοδικό National Geographic.


 ο πόνος της ψυχής δεν πληρώνεται!

για αυτό,εκτιμούμε όσους τον έχουν.

Ευαγγελία Σιαρβαλή

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020


 Ένας θρύλος του 19ου αιώνα λέει ότι η Αλήθεια και Το Ψέμα συναντήθηκαν κάποτε. Το Ψέμα καλημέρισε την Αλήθεια της είπε «Ωραία μέρα σήμερα». Η Αλήθεια για να βεβαιωθεί κοίταξε γύρω και τον ουρανό και όντως η μέρα ήταν ωραία.

Περπάτησαν για λίγο ώσπου έφτασαν σε ένα μεγάλο πηγάδι γεμάτο νερό. Το Ψέμα βούτηξε το χέρι του στο νερό και γυρίζοντας στην Αλήθεια της είπε «Ωραίο και ζεστό το νερό. Θες να κολυμπήσουμε μαζί»? Και πάλι η Αλήθεια ήταν καχύποπτη. Δοκίμασε όμως με το χέρι της το νερό και πράγματι ήταν ζεστό. Μπήκαν λοιπόν και οι δυο τους στο νερό και κολυμπούσαν για αρκετή ώρα, όταν ξαφνικά το Ψέμα, βγήκε από το πηγάδι, φόρεσε τα ρούχα της Αλήθειας και εξαφανίστηκε.
Η Αλήθεια θυμωμένη βγήκε γυμνή τρέχοντας παντού ψάχνοντας για το Ψέμα να πάρει τα ρούχα της. Ο κόσμος που την έβλεπε γυμνή, γύριζε το βλέμμα του αλλού είτε από ντροπή είτε από θυμό. Η φτωχή Αλήθεια ντροπιασμένη γύρισε στο πηγάδι και χώθηκε εκεί για πάντα.
Έκτοτε το Ψέμα γυρίζει ανενόχλητο ντυμένο σαν Αλήθεια ικανοποιώντας τα τερτίπια του κόσμου, ο οποίος με κανένα τρόπο δεν θέλει να δει τη γυμνή Αλήθεια.
(Ο πίνακας με την Αλήθεια να βγαίνει από το πηγάδι είναι του Γάλλου Jean-Léon Gérôme, 1896)

 δυο ψυχές, εσύ και εγώ

που συναντήθηκαν τυχαία

και γίνανε μία,

η ψυχή της καρδιάς.

Ευαγγελία Σιαρβαλή


Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Federico García Lorca
Τ' όνομά σου προφέρω
μες στις σκοτεινές νύχτες,
σαν έρχονται τ' αστέρια
να πιούνε στο φεγγάρι
και τα κλαδιά κοιμούνται
των κούφιων φυλλωμάτων.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020



Η μαγική βιβλιοθήκη Starfield στη Σεούλ
γνωστή ως Open Library, με πάνω από 50.000 τίτλους βιβλίων, περιοδικών και εντύπων σε μια έκταση 2.800 τετραγωνικών μέτρων, άνοιξε στις 31 Μαΐου 2017

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020



ελικοειδής σκάλα Μπραμάντε (Bramante), σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Τζουσέππε Μόμο το 1932 βρίσκεται στο μουσείο του Βατικανού.







Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2020


συνταρακτικός πίνακας του Ισπανού ζωγράφου, Juan Lucena.
Προς τιμήν όλων των νεκρών παππούδων-γιαγιάδων της πανδημίας.Απεικονίζει όσους δεν αποχαιρετήσουν τα εγγόνια τους.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020



Τριανταφυλλιές Μ' Αγκάθια


Το πικρό ψωμί που τρώγαμε στο φως
τ’ αρμυρό νερό απ’ το δάκρυ σου θυμάμαι
άλλη τέχνη δε μας έμαθε ο Θεός
απ’ τα δύσκολα του κόσμου ν’ αγαπάμε
Τριανταφυλλιές μ’ αγκάθια τριανταφυλλιές
ειν’ του κόσμου τα σινάφια και οι αγκαλιές
τριανταφυλλιές μ’ αγκάθια λόγια που μου λες
μ’ αγκαλιάζεις με ματώνεις κι ύστερα με κλαις
Μεροκάματο κι ο ύπνος μας μισός
σ’ ένα όνειρο κι οι δυο μας να χωράμε
άλλα λούσα δε μας έδωσε ο Θεός
απ’ τα ρούχα της δουλειάς μας που φοράμε
Τριανταφυλλιές μ’ αγκάθια τριανταφυλλιές
ειν’ του κόσμου τα σινάφια και οι αγκαλιές
τριανταφυλλιές μ’ αγκάθια λόγια που μου λες
μ’ αγκαλιάζεις με ματώνεις κι ύστερα με κλαις
τραγούδι     



Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Τείχη

Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ
μεγάλα κ' υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη.

Και κάθομαι και απελπίζομαι τώρα εδώ.
Άλλο δεν σκέπτομαι: τον νουν μου τρώγει αυτή η τύχη·
διότι πράγματα πολλά έξω να κάμω είχον.
Α όταν έκτιζαν τα τείχη πώς να μην προσέξω.
Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον.
Ανεπαισθήτως μ' έκλεισαν από τον κόσμον έξω.

Κωνσταντίνος Π. Καβάφης

Σάββατο 20 Ιουνίου 2020

η τέχνη σε διωγμό!
 σε πολλές χώρες πλήν της δικής μαςκ,ατέχει απο το παρελθόν μια αξιοσέβαστη θέση και στην εκπαίδευση ,και εδω φθάνουμε να είμαστε στο σημείο μηδένΚατάργηση της Καλλιτεχνικών Μαθημάτων στην ΕκπαίδευσηΤα μαθήματαΤέχνης που καταργούνται είναι τα Καλλιτεχνικά μαθήματα και η Μουσική.εντελώς οπισθοδρόμηση.

KLIK Magazine ® | Έναστρη Νύχτα: το κορυφαίο καλλιτεχνικό ...

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020


Αν δεν καώ εγώ
Αν δεν καείς εσύ
Αν δεν καούμε εμείς
Πως θα γίνουν τα σκοτάδια λάμψη
                                         Ναζίμ Χικμέτ

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2020


Όλες οι εκθέσεις του MoMA της Νέας Υόρκης στην οθόνη μας

Από το 1929 μέχρι σήμερα, όλες οι εκθέσεις από Μουσείο Μοντέρνας ΤΆνοιξε τις πόρτες του τον Νοέμβρη 1929 στο κτίριο Heckscher, καταλαμβάνοντας συνολικά έξι αίθουσες, με την πρώτη έκθεση να περιλαμβάνει έργα των Σεζάν, Γκογκέν, Σερά και Βαν Γκογκ. Έκτοτε έχει φιλοξενήσει χιλιάδες εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, αρχιτεκτονικής, design, φωτογραφίας και κινηματογράφου ενώ πλέον έχει επεκταθεί, καταλαμβάνοντας 58.000 μ², με το διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Γιοσίο Τανιγκούτσι να έχει σχεδιάσει το νεότερο κομμάτι του κτιρίου. 
Πάνω από 5.000 εκθέσεις του από το 1929 μέχρι σήμερα είναι πλέον διαθέσιμες online για όλους, ενώ το ψηφιακό αρχείο του Μουσείου ανανεώνεται διαρκώς με νέο υλικό. Επίσης μπορούμε να βρούμε και καταλόγους εκτός κυκλοφορίας, που σχετίζονται με χιλιάδες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1929 μέχρι το 1989. Μπορούμε να τα βρούμε όλα, εδώ. 
Πηγή: doctv
https://www.moma.org/calendarΆνοιξε τις πόρτες του τον Νοέμβρη 1929 στο κτίριο Heckscher, καταλαμβάνοντας συνολικά έξι αίθουσες, με την πρώτη έκθεση να περιλαμβάνει έργα των Σεζάν, Γκογκέν, Σερά και Βαν Γκογκ. Έκτοτε έχει φιλοξενήσει χιλιάδες εκθέσεις μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, αρχιτεκτονικής, design, φωτογραφίας και κινηματογράφου ενώ πλέον έχει επεκταθεί, καταλαμβάνοντας 58.000 μ², με το διάσημο Ιάπωνα αρχιτέκτονα Γιοσίο Τανιγκούτσι να έχει σχεδιάσει το νεότερο κομμάτι του κτιρίου. 
Πάνω από 5.000 εκθέσεις του από το 1929 μέχρι σήμερα είναι πλέον διαθέσιμες online για όλους, ενώ το ψηφιακό αρχείο του Μουσείου ανανεώνεται διαρκώς με νέο υλικό. Επίσης μπορούμε να βρούμε και καταλόγους εκτός κυκλοφορίας, που σχετίζονται με χιλιάδες εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1929 μέχρι το 1989. Μπορούμε να τα βρούμε όλα, εδώ. 
Πηγή: doctv
https://www.moma.org/calendar/exhibitions/historyέχνης της Νέας Υόρκης, στην οθόνη του υπολογιστή μας.


Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

«ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ» ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΗ

Ο πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη, «Οι Τέσσερις Εποχές» είναι λάδι σε πανί, 160 Χ 300 εκ., εν έτει 1969 και ανήκει στη συλλογή του Κ. Δοξιάδη.
Αποτέλεσμα εικόνας για τσαρουχης 4 εποχες
Στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη «Οι τέσσερις εποχές» παρουσιάζονται οι τέσσερις εποχές με ανθρώπινες μορφές. Είναι γνωστό πως ο Τσαρούχης χρησιμοποιούσε ως μοντέλα για τα έργα του, ανθρώπους απλούς, καθημερινούς, ενώ υπήρξε εμφανώς επηρεασμένος από τη βυζαντινή τέχνη και τεχνοτροπία.
Η Άνοιξη είναι μια κοπέλα με ροδαλό πρόσωπο και μακριά μαλλιά που φορά ένα μπλε φόρεμα και στο αριστερό της χέρι κρατάει ένα ροζ τριαντάφυλλο. Πάνω στο τραπέζι που βρίσκεται μπροστά της, βρίσκονται φρούτα και λουλούδια ενώ ψηλά στη γωνία είναι κρεμασμένο ένα στεφάνι με τριαντάφυλλα που θυμίζει αυτό της Πρωτομαγιάς.
Το Καλοκαίρι είναι ένας ημίγυμνος γεροδεμένος άντρας με μαύρα μαλλιά, στεφανωμένος με κόκκινα λουλούδια. Στο αριστερό του χέρι κρατά στάχυα και στο δεξί ένα δρεπάνι. Μπροστά του πάνω στο τραπέζι είναι κομμένο ένα καρπούζι, φρούτο καλοκαιρινό και μια φέτα πεπόνι.
Το Φθινόπωρο είναι μια γυναίκα που φορά σκούρο καφέ μαντήλι στο κεφάλι, κόκκινο φόρεμα και κρατάει με τ’ ακροδάχτυλά της μια άσπρη μαντήλα γεμάτη με μαύρα και ξανθά σταφύλια.
Ο Χειμώνας είναι ένας άντρας με μαύρα πυκνά μαλλιά που έχει ένα πανωφόρι ριγμένο στην πλάτη του, ανοιχτό μπροστά στο στήθος και το κρατάει με τα δυο του χέρια. Στο τραπέζι μπροστά του βρίσκονται πορτοκάλια, λίγα καρύδια και ένα ανθοδοχείο με λευκά κρίνα. Πίσω του είναι μια κόκκινη διπλωμένη φλοκάτη κόκκινη και ψηλά στη γωνία ένα άσπρο σύννεφο πυκνό.
Αποτέλεσμα εικόνας για τσαρουχης μοντελα
Καθώς τα περισσότερα μοντέλα των έργων του δεν ήταν κοντινά του πρόσωπα, αλλά άνθρωποι που γνώριζε στο δρόμο είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποια είναι η πραγματική ταυτότητα των εικονιζόμενων προσώπων. Τους περισσότερους μάλιστα γνώριζε μόνο με το μικρό τους όνομα. Το μόνο γνωστό πρόσωπο στο έργο του αυτό, είναι ο Ντομινίκ, το καλοκαίρι. Ήταν μαραγκός από τη Σαρτρ. Ήταν κατά γενική ομολογία ευειδής, όμως ο Τσαρούχης τον ανήγαγε στη σφαίρα του θείου.
«Είχε έρθει και στην Ελλάδα όταν είχε γίνει έκθεση των σχεδίων του Τσαρούχη στην γκαλερί «Ζυγός» το 1978. Όλες οι κοπέλες έτρεχαν από πίσω του καταγοητευμένες έτσι όπως τον έβλεπαν μέσα από τη ζωγραφική του Τσαρούχη. Ο Ντομινίκ ήταν πανευτυχής».
Αποτέλεσμα εικόνας για τσαρουχης
Το παρακάτω απόσπασμα είναι μια μικρή ιστορία σχετική με τις Τέσσερις Εποχές, από το βιβλίο του Αλέξιου Σαββάκη, «Ιωάννης Τσαρούχης» (εκδόσεις Καστανιώτη).
«(…) Μια άλλη Αθηναία συλλέκτρια του ζητούσε φορτικά να ζωγραφίσει τα μέλη της οικογένειάς της ως τις τέσσερις εποχές. Εκείνη ως φθινόπωρο, το σύζυγό της ως χειμώνα και τις κόρες της ως καλοκαίρι και άνοιξη. Μια μέρα, που υπήρχε αρκετή αναστάτωση στο Μαρούσι, επειδή θα ταξιδεύαμε (όταν επρόκειτο να ταξιδέψει, ο Τσαρούχης, κυριευόταν από άγχος) χτύπησε το τηλέφωνο. Το σήκωσα κι ήταν αυτή. Ρωτούσε αν ο κύριος Τσαρούχης είχε αποφασίσει για τη σύνθεση. “Είναι η κυρία…”, είπα, “και ρωτά τι κάνατε με την ιδέα των εποχών. Ρωτά αν θα τη ζωγραφίσετε ως φθινόπωρο”.“Πες της ότι αυτή μόνο ως θεομηνία μπορώ να την κάνω”.»