Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2013Jean Rebel
Jean Rebel (18 Απρίλη 1666 - 2 Ιανουαρίου 1747) ήταν πρωτοποριακός γάλλος μπαρόκ συνθέτης και βιολιστής.

.
Με 1699, σε ηλικία 33 ετών, είχε Rebel γίνει ο πρώτος βιολιστής της Académie Royale de Musique (Royal Academy of Music) και στην Όπερα. Ταξίδεψε στην Ισπανία το 1700. Μετά την επιστροφή του στη Γαλλία το 1705, του δόθηκε μια θέση στο διάσημο συγκρότημα γνωστό ως Vingt-quatre violons du Roy . Επιλέχθηκε Maitre de Musique στο 1716, καθώς επίσης και διηύθυνε την Συναυλία Spirituel κατά τη διάρκεια της σεζόν 1734-35. Σημαντικότερη θέση του στο δικαστήριο ήταν Συνθέτης Επιμελητήριο, λαμβάνει τον τίτλο το 1726. O Rebel υπηρέτησε ως συνθέτης και maître de musique στην  Académie, και σκηνοθέτησε το Μέγαρο spirituel .
Το 1718 έγινε ο διαχειριστής των Είκοσι τέσσερα βιολιά, και συχνά συμμετείχε μεγαλύτερες ομάδες που μερικές φορές χρησιμοποιούνται για ειδικές περιπτώσεις και τελετές. Εκτός από την ικανότητά του ως βιολιστής, ήταν επίσης ένας σεβαστός τσεμπαλίστας, και συχνά έπαιξε το ρόλο continuo σε συναυλίες της Βασιλικής Ακαδημία. Έγινε maître de Musique του το 1716. Το 1734 και 1735 υπηρέτησε ως διευθυντής ορχήστρας για το κορυφαίες παρισινές σειρές συναυλιών γνωστή ως Spirituels Συναυλίες. Μετά από αυτό αποσύρθηκε από την ενεργό μουσική ζωή. Πέθανε στο Παρίσι στις 2 Ιαν. 1747.

O Rebel ήταν ένας από τους πρώτους Γάλλους μουσικούς έγραψε σονάτες του ιταλικού στυλ. Πολλές από τις συνθέσεις του χαρακτηρίζονται από εντυπωσιακή πρωτοτυπία που περιλαμβάνουν πολύπλοκες αντί-ρυθμούς και τολμηρή αρμονίες που δεν είχαν εκτιμηθεί πλήρως από τους ακροατές της εποχής του. Το έργο  Les Του caractères de la danse συνδυάζει  μουσική και χορό, το έργο ήταν δημοφιλής και παρουσιάστηκε στο Λονδίνο το 1725 υπό τη διεύθυνση του Γκέοργκ Χαίντελ Μερικές από τις συνθέσεις του Rebel περιγράφονται ως χορογραφία "συμφωνίες". Μεταξύ των πιο τολμηρές πρωτότυπες συνθέσεις του είναι Les élémens ("Τα στοιχεία"), η οποία περιγράφει τη δημιουργία του κόσμου. Ξεκινά με μια εντυπωσιακή ιδέα, η αναπαραγωγή όλων των σημειώσεων των αρμονικών ρε ελάσσονα κλίμακα., Ήταν μια αναπαράσταση του χάους. Η μουσική coalesces σε ένα ενιαίο ύφος, που αντιπροσωπεύει τη Γη. Κάθε ένα από τα άλλα τρία παραδοσιακά στοιχεία έχει το δικό του κίνητρο του, και ολόκληρη η εργασία είναι οργανωμένη γύρω τους. Ήταν θεωρείται πρωτοπόρος σε instrumental στυλ
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου